Phad Thai [masakan Thai]





Assalamualaikum wbt

Hari ni tolong mak masak Phad Thai. Phad Thai kena masak untuk makan bersama family. Tak berbaloi kalau makan sorang2 sbb bahan-bahannya agak banyak. Tapi berbaloi makan ramai2 sebab sedap =))

Bahan-bahanya:
1. Bawang merah 9-10 ulas - dimayang

2. Tau-hu 2 keping besar - dipotong kecik2 panjang2

3. udang - buang kulit dan kepala. belah belakang utk keluarkan najisnya

4. lobak jeruk (tak thu bm panggil apa) - potong kecik2 juga

5. gula kabung/ gula melaka

6. udang kering

7. asam limau nipis

8. asam jawa

9. kacang yg hancur2 tu. hauhau

10. daun kucai

11. Touge

12. Sos tiram

13. kuey teaw phad thai (kat giant ada.  kuey teaw tu lebih kurang macam kuey teaw besar    biasa kat kedai tp kecik dan keras dan tak basah macam kuey teaw) - rendam air

14. Telur ayam 3 biji 

15. Tau-chu

16. Nam-pla

Waah..

Cara-caranya:

1st Step:
- Tumis bawang merah sehingga naik bau

- Masukkan tou-hu dan lobak jeruk yang dipotong halus tadi

- Bila dah masak, angkat dan masukkan dalam bekas lain


2nd Step:
- goreng udang bersama sos tiram sehingga masak

- angkat dan buh dalam bekas lain.


3rd step:
- cairkan gula kabung dan asam jawa.
- masukkan tau-chu dan nam-pla


4th step:
- goreng kuey teaw yg direndam tu. 

- masukkan 3rd step - ikut rasa sendiri. akan rasa masam dan manis

- masukkan 1st step dan 2nd step

- goreng2~

- pastu masukkan kucai dan touge

- angkat

- tambah kacang yg hancur2 tu. 

- kalau nak pedas buh cili kering bland

Posted in |

6 comments:

  1. JIJI YU Says:

    nok getek..

  2. Lutfi Lokman a.k.a kamitaken Says:

    uuuu sedapnya... naneem masok sendiri ker nih.. hAntarlah kat mekah sama. hehehe pos ye!

  3. neem Says:

    abe ji, masok2. hahah

    abe fi, suh la org thai sano masak!

  4. ku syuk Says:

    tampak sedap,tapi ada taugeh..errr..

  5. neem Says:

    ni jenis x makan tougeh ler tu

  6. chefzyco Says:

    nak try lah buat phad thai ni....