Suang Luang Rama 9

Assalamualaikum wbt

Salam dari Bangkok buat semua. Apa khabar sahabat-sahabat ku? Harap semuanya sihat sejahtera disamping keluarga yang tersayang. Ya, aku dah sampai di Bangkok. Insya Allah akan bercuti selama sebulan. Ini kali terakhir aku cuti lama-lama di rumah (mengikut plan aku saja. Allah jua yang menentukannya) sebab nanti akan melangkah ke alam kerja dan seterus, Insya Allah.

Semalam aku bersama adik-adik, mak sudara, ayah saudara dan sepupu pergi jalan-jalan ke taman Suang Luang Rama 9. Tak jauh dari rumah ku. Masa sekolah rendah dulu, aku, adik dan papa akan ke taman tersebut lepas subuh untuk jogging sebelum pergi sekolah. Sini sekolah agak lewat. Pukul 8.30 pagi baru jam bunyi. Jadi adalah masa pergi jogging duu sebelum ke sekolah. Kat sana ada pameran dan jualan sempena hari keputraan raja (betul ke ayat?). Tarikh lahir raja Thai adalah 5 hb December. Jadi biasanya bulan ni agak meriah. Yang best sebab ada bunga-bunga cantik. Tapi aku tak ambil gambar sangat maklumla malas dan rasa nak makan je =)

Maklumlah Thailand Muslim adalah minoriti. Tapi sekarang ramai lah sangat. Ke mana-mana mesti tengok orang pakai tudung, alhamdulillah. Yang paling seronok bila jalan-jalan nampak orang pakai tudung tapi tak kenal, kita saling bagi salam (berdoa) alahai.. Bahagianya hidup! Tak kenal, tapi kerana Allah swt dan Rasulullah saw kita saling mendoakan. Semoga Allah rahmati mereka semua. Tidak kurang juga dengan senyuman manis yang disedekahkan untuk saudara sesama Islam!

Itu saja. Aku akan duduk kat sini sampai mungkin 10hb Januari 2011. Wah, cepat betul masa berlalu. Siapa-siapa nak datang dipersilakan. Tapi tak boleh datang antara 22-30hb December sebab keluarga aku kat kelantan akan datang.


Semoga sahabat-sahabat sekalian diberkati dan gembira selalu. Sayangilah Islam, insya Allah hidup bahagia walaupun ada masalah! =))

Posted in |

1 comments:

  1. Anonymous Says:

    hoi neem....cam ak je prg petama komen...hahahha....