Sedekah


Assalamualaikum wbt

Apa khabar, sahabat-sahabat? Harap semuanya sihat sejahtera serta dalam rahmatNya. Hari ini rasa nak tulis tentang benda yang dekat dengan kita. Benda yang kecil tapi memberi kesan yang besar dalam hidup kita, terutamanya sebagai seorang Muslim.

Aku ada study subject Islam and Management. Bab tauhid dan beberapa konsep yang diperlukan untuk proses mencapai kejayaan terutama dalam sesebuah syarikat. Satu perkara yang sentiasa ditekankan dalam bab tauhid ialah "Benefit for self and society". Tidak dinafikan, perkara ini bukan penting untuk sesebuah syarikat sahaja tetapi juga masyarakat hari ini.

Islam lebih menekankan konsep Collectivism daripada Individualism, kerana kita hidup bermasyarakat dan bersaudara. Aku akan tekankan bab sedekah dalam posting kali ini.

Sedekah. Aku teringat beberapa pengalaman tentang bab ini. Ketika jadi sukarelawan kutip derma Pakistan, ada orang yang bagi dengan rela hati, ada pula yang tak bagi katanya tak ada duit. Ada pula kata buat apa nak tolong, orang-orang Pakistan jahat! Tapi abaikan saja, teringat kata-kata Ummi, sedekahlah. Duit yang dia dapat nak buat apa tu, itu hal dia dengan Allah. Tanggungjawab kita ialah sedekah.

Papa aku seorang yang banyak kerja tentang kebajikan. Boleh dikatakan 90% hidup beliau banyak membantu orang. Duit banyak dihabiskan untuk membantu orang sampai kadang-kadang duit sendiri tak ada. Keluarga aku biasa-biasa, tak kaya tapi sederhana. Percaya atau tidak, sedekah (dengan cara apa jua. Bukan duit sahaja, membantu orang, mendamaikan di antara dua orang juga sedekah dan lain-lain) akan dibalas dengan sebaik-baik balasan oleh Allah SWT. Antara sedar atau tidak, anda sendiri perlu setiasa fikirkan.

Sultan Saudi Arabia ketika itu memjemput tetamu-tetamu dari beberapa negara untuk menjadi tetamu haji. Ketika itu Papa terpilih menjadi salah seorang tetamu Allah swt. Kami sekeluarga sebak, gembira dengan rezeki yang Allah swt bagi. Bukan setakat itu, ramai sanak saudara yang bantu Papa yang akan berangkat ke sana. Ramai yang hulur sedikit wang untuk dibelanjakan di sana (Maklum lah keluarga aku tak kaya..) sehingga jumlah wang yang sangat banyak diperoleh beliau. Tapi jadi tetamu negara yang kaya dengan minyak itu, hampir tidak perlu keluarkan duit langsung. Semuanya free. Duit-duit tu sebahagian digunakan untuk bayar hutang, untuk anak-anak isteri yang ditinggalkan dan untuk buah tangan buat semua sanak-saudara. Sehingga 70 kg barang-barang yang beliau beli dan beliau akan pastikan semua orang dapat barang tersebut. Alahai ayah ku.. Terlalu rindu pada mu T_T

Tapi membantu orang, pelbagai cabaran akan kita hadapi. Ada-ada saja orang yang tak puas hati, maklumlah manusia ada sifat mazmumah. Jadi kena bersabar..

Seorang lecturer aku (En. Maizudin), selalu pesan, banyak lah membantu orang. Allah akan bantu kita. Ramai orang yang terlibat dalam kemalangan, masalah-masalah besar dan sebagainya. Tetapi, insya Allah dengan membantu orang Allah swt akan permudahkan kita untuk selesaikan segala masalah dan elak daripada ancaman. Aku perasan, dengan cuba menjejak langkah Papa hidup aku lebih gembira. Tak pernah tak dapat makan. Ada-ada saja rezeki yang Allah berikan. Aku dapat sahabat-sahabat yang baik, lecturers yang banyak memahami, seorang lelaki yang sangat baik hati dan keluarga yang menyayangi aku.

Cukup dah hidup aku dengan segala benda ini. Hiduplah bermasyarakat, jangan hidup seorang. Sayangilah saudara seagama kita sebagaimana kita menyayangi diri kita sendiri.

Semoga diberkati sentiasa. Wallahualam.

P/S: Gambar Ubai tu mungkin boleh kait dengan "senyum itu sedekah!". Miss you, my boy!


Posted in |

7 comments:

  1. Musafir Melayu Says:

    Assalamualaikum,

    Sangat suka entry ini :)

  2. neem Says:

    ws'lam wbt..

    Terima kasih, alhamdulillah =)

  3. Ahmad Baihaqi Mahamud, ABM Says: This comment has been removed by the author.
  4. Ahmad Baihaqi Mahamud, ABM Says: This comment has been removed by the author.
  5. Ahmad Baihaqi Mahamud, ABM Says: This comment has been removed by the author.
  6. neem Says:

    ws'lam wbt. insya Allah. terima kasih ^^

  7. kak ina kl Says:

    salam ziarah...tapi sekarang ni kena tenguk gak tempat nak bagi sedekah..banyak gak yang menipu.