tudung hitam ku!

tudung hitam ku rosak.


sebab sterika yang panas. heheh


semalam pergi cari kat kawasan masjid india.

satu kedai je ada.. mahal pula tu. rm23


beli kat kelantan rm12 je. hmmm


herm...


pergi la round-round..


solat magrib kat masjid india. balik lewat kononnya nak elak dari orang ramai balik kerja.


tak puas hati


akhirnya saya beli juga tudung yang saya nak tu..


lenguh kaki sampai sekarang..

adeiii...


dalam LRT pula tak dapat duduk...


paling saya benci, kalau lelaki yang duduk..


sepatutnya lelaki bagi saya duduk..

hahah


huhuu...


lagi benci kalau laki-laki duduk sedangkan ada orang tua berdiri..


ingat la..


nanti bila kita dah bertambah umur..

naik LRT...


nape tak ada orang bagi duduk..


ingat balik masa zaman muda dulu-dulu..


pernah tak bagi orang tua duduk..

fikir-fikirkan...!!


Posted in |

10 comments:

  1. Benrauf Says:

    masyarakat tak terdidik dengan budaya nak berikan seat masing-masing kepada orang tua yang lebih memerlukan. walaupun kita sendiri tahu seat itu lebih berhak kepada orang cacat, ibu mengandung, orang tua dan uzur, kanak-kanak dan wanita, tapi disebabkan memberikan seat sendiri bukan lagi satu budaya di negara ini, orang jadi keberatan atau malu hendak melakukannya. seolah-olah melakukan sesuatu yang sangat asing. boleh faham ke? :)

  2. humaiRah Says:

    ye...
    itu budaya. jati diri dan perasaan kasih syg antara sama lain perlu ada. Allah selalu temukn neem dgn kejadian org mengandung datang depan neem la.. org tua dekat neem la. neem perlu bangun.. sbb neem consider yg mereka adalah mak neem. x kan suh mak kita berdiri.

  3. Bro knie Says:

    :) selalulah beringt, dan mengingat... apepun...

  4. Bro knie Says:

    tapi... mane tudung hitamnye... erm..

  5. humaiRah Says:

    tudung hitam baru dibasuh. hehe

  6. handhalah ibnu kamil Says:

    ehehe. sya jarang nek lrt. baru 2 kali kot! selalunya lrt kosong bila saya naik. hehehe.

    p/s : kadang2 org baut jahat ngan kita sbb tuhan nak ingatkan sbb kita pernah buat jahat ngan orang!

    slamat beramal!

  7. humaiRah Says:

    kifarat~

  8. Han Ri Says:

    Di Mesir, walaupun majoriti rakyatnya agak bersifat agresif (atau kasar), kalau di dalam bas, mesti (atau wajib) bagi seat pada wanita, lebih-lebih lagi wanita yang tua/mengandung/ada anak/yang sewaktu dengannya.

    Pada mulanya susah juga nak angkat punggung, tapi bila dah selalu tengok orang arab buat macam tu, sekarang dah rasa tak malu dan tak teragak-agak dah untuk bangun dan bagi tempat duduk. Kadang-kadang, bila naik bas balik dari kuliah, berdiri je sampai bas berhenti depan rumah untuk bagi makcik-makcik (atau orang yang berhak)duduk. Tak kisah pun.

    Paling best, mereka mendoakan kita betul-betul selepas kita 'korban'kan seat kita tu. Macam: Allah yubaarik fiik (semoga Allah memberkati hidupmu), Rabbuna najahta (semoga Allah memberi kejayaan padamu), dan lain-lain. Kita yang berdiri pun terasa aman dalam hati.

    Tu di Mesir. Di Malaysia, walaupun rakyatnya lemahlembutsopansantunberbudibahasa, agak jarang nak lihat situasi seperti di Mesir yang saya sebutkan tadi. Kan?

    How ironic! =]

  9. MuhD NoR AzyM Says:

    Ha..ak klau org tua ak kasi duduk. Tak kisah la laki perempuan.

    Tp bila org muda, lebih2 lg perempuan (muda) yg dtg by group, mmg ak tak bg tempat duduk.

    Ak cume bg bila ada lelaki2 lain yg keliling dia. So, adalah lebih baik ak berdiri di samping laki2 yg lain menggantikan tmpat dia. =)

    p/s: senang, tgk situasi la..hehe

  10. humaiRah Says:

    to hanri:
    macih2 kongsi pengalaman. mana2 org akan doa kita. buat baik akan dibalas dgn baik dan sebaliknya..

    to azym:
    bgus gak idea ko. ak kdg2 akan bangun juga kt org yg muda tp pmpuan je, tgk pula dah lama ke ak duduk, kalu laki aku x bagi ar..