Al-Fatihah

Starting dengan call dari mama, awal bulan.

P’neem, bagitahu umi mak cik mah Phuket dah meninggal dunia. Innalillah…

Beliau tuk saudara saya..

Call umi..umi kata

Umi baru nak pergi cari dia. Nak ziarah. Tak sempat.


****************************************************************************************************************

Dalam minggu lepas pula, call rumah.

Nureen jawap telefon

“P’neem, mama, papa mai yu nah. Pai Chonburi. Na heen sia lew mea wan ru mai..?”

(meaning: p’neem, mama, papa tak ada kat rumah. Pergi Chonburi. Na heen dah meninggal semalam tau tak..?”)

Innalillah…

Ye..sememangnya saya tak tahu. Tak ada orang bagitahu pun.

Lepas tu call papa..

Pa, na heen meninggal dah? Kenapa?

Siapa bagitahu…?

Nureen.

Hai.. nureen ni tak pandai langsung nak simpan rahsia. Papa tengok kamu tengah ada test. Sebab tu tak bagi tahu.

Sebak je suara papa. Tapi saya buat tak tahu je.

Ok.. tak apa, sakit apa?

Sakit dada.

Na heen adik bongsu papa saya. Tak terasa kehilangan sangat. Sebab dah lama tak jumpa dan langsung tak rapat.

Rasanya akhir sekali masa darjah 4 atau 5.

Moga Allah ampunkan dosa-dosa na Heen..

****************************************************************************************************************

Semalam
Call dari abg chef unitar

Neem, 2-3 hari ni abang kena balik kampung. Tuk abang meninggal secara mengejut. Dia lah satu-satunya nenek
abang yang tinggal.

Innalillah… takziah ye.

Sebenarnya ada plan. Nak jumpa seorang kakak hari ni. Tapi rasanya dah terbatal..

****************************************************************************************************************

Petang semalam

Buka blog bro knie

Cerita tentang seorang yang meninggal dunia juga dalam latest postnya..


****************************************************************************************************************

Al-fatihah kat semua yang telah meninggal dunia..

Semua arwah tuk2, nenek2..

kepada saudara-saudara kita yang syahid di Palestin.

Kepada umat islam seluruh dunia..

Moga Allah ampunkan dosa-dosa kita. Yang telang meninggal dunia mahupun yang masih hidup!


Astagfirullah!!!


Posted in |

2 comments:

  1. handhalah ibnu kamil Says:

    al fatihah buat arwah. moga dicucuri rahmat.


    p/s: bila giliran kita pula ye?

  2. humaiRah Says:

    masya Allah..

    giliran kita? hanya DIA yg tahu..

    bersedialah kita!