Tomyam Putih


Hari ini saya masak Tomyam Putih. Alhamdulillah. Berjaya juga. Siapa kata masak tu susah? ^_^

Nak kongsi bahan-bahannya nie.. Seronok boleh masak. Kalau grade nanti, tak pandai masak lagi.. Jawapnya tak payah kahwin. Kui3~

Bahan-bahannya ialah:

- Serai

- Lengkuas

- Bawang besar

- Tomato

- Garam

- Ayam/ udang/ cendawan

- Daun limau purut

- Asam limau nipis

- Kicap sotong (bahasa thai: nam-pla)

- Cili padi

Cara-caranya:

  1. Masakkan air sehingga mendidih dan masukkan serai dan lengkuas yang sudah ditumbuk.
  2. masukkan bawang besar yang dibelah dua dan tomato potong empat.
  3. Diikuti dengan garam secukup rasa.
  4. Tunggu air mendidih sekali lagi.
  5. Masukkan ayam/ udang/ cendawan.
  6. Cili padi secukup rasa. Tutup api bila air mendidih buat kali ke-3. Jangan bagi air mendidih terlalu lama.
  7. Tambah nam-pla dan asam limau nipis secukup rasa.
  8. masukkan daun limau purut untuk menambahkan bau-bauan.
  9. yeah…dah siap.

Ohoh..Entah sahabat-sahabat faham ke tak apa yang saya tulis ni. Macam campakkan semua bahan-bahan tu je pastu jadi tomyam. Huh. Kalau nak yang rasa lain, try masukkan susu cair. Tomyam yang sedap kena pedas, masam dan masin. Masin tu kena masin kicap sotong. Bukan masin garam

Kicap sotong ada je kat supermarket. Saya punya tu cari kat Giant je. Hee..

Apa-apa persoalan, boleh contact saya direct ya. Siapa dah try masak, jangan lupa habaq mai..

P:s/ ni tomyam putih. Jangan pula masukkan paste tomyam. Gambar tu…time dah nak habis makan.

Selamat Mencuba~

Posted in |

16 comments:

  1. ain kiut Says:

    owh terima kasih untuk entry ni

    tomyam yg mudah

    boleh ain cuba masa kt sini ja..
    hehe

  2. humaiRah Says:

    hehe..sama2. jgn lupa amek gmbr!

  3. Anonymous Says:

    hehehehe.... pandai jgk neem masak yea....bley mintak resepi bnyk2 buat koleksi abg...hahahaha

  4. .. Says:

    kicap sotong? aiyak, kat mesir ade ke?

  5. humaiRah Says:

    to anonymous:
    huhu..abg yg mana nih? blh2..kalu neem pandai laa..ahakss~

    to said:
    haa...yg tu x sure. sbb x penah duk kat mesir. kena tnya org2 duk kat mesir la ya. kalu xde jgk, suh la sape2 kirimkan je..

  6. Anonymous Says:

    abg chef di unitar... saper lagi yg rapat ngan neem....hehehehehe.... sebagai adik yea sesiapa yang baca ni, jgn salah anggap....

  7. ikhwan89 Says:

    hohoh..aik. cepat reply.. baru je jumpa sat nih. ish3

  8. Benrauf Says:

    pandai betul neem masak. lain kali tolong masak utk saya okay? :p

  9. sitizero Says:

    na neem,bakpo x kerat serai tu?
    ore x bubuh serai panje2 gtuh..
    isk2...
    out of 10, kak yah bg 4.
    nak lg byk,kene masak utk kak yah.
    bole?
    weekend ni blk kl la msk ko kak yah deh..

  10. Anonymous Says:

    resepi org thai kot letak serai panjang2.

    hehe =]

  11. humaiRah Says:

    to abg amin:
    hoho..yela2. cpt2 masak. tp jgn sampai dapur meletup lak. kui3

    to ikhwan89:
    biasa la..aku mmg cepat. hehe

    to benrauf:
    aaa...x la pandai. blh utk diri sendiri je..

    to kak yah:
    bekas 2 kecik la..tu napok serai panje sgt. hehe. xpo..na neem lambat lagi nak nikoh. kak yah jgn pulak kerat serai pjg2 kalu masak ko abe amin!

  12. Anonymous Says:

    neem cube bg abg sukatan yg neem pakai ari tu... sbb abg xpenah rase tom yom khong neem ni... so tak tau aper rase ngan bau die... berape batang serai, berape biji tomato,braper kilo atau tan sotong ngan ayam, beraper botol kicap sotong, beraper guni bawang... agak2 jer...susah abg nak agak dari gambar...elok2 putih jadi warna itam plak...

    -chef amin-

  13. humaiRah Says:

    to chef amin:
    neem x sukat2 pun. neem tgk rasa ok..ok la. kui3. try abg buat dlu. neem rasa abg blh buat kot sbb ni tomyam je..

  14. Bro knie Says:

    sedap x ni...:)

  15. humaiRah Says:

    mesti la sedap...

  16. Bro knie Says:

    sedap eh..(ngah try wat muke percaye..) hehehehe