trip dari bangkok ke m'sia~















































Assalamualaikum wbt

Dua hari aku jadi guider dan translator. Semalam dari LCCT aku bawa mereka ke hotel yang sudah aku booking dan terus ke KLCC. Aku yang dah 3-4 kali ke sana macam tak pernah pergi. Huh..

Tak ada pape nak cite kat sini..

Yang aku kecewa, masa aku pergi ke Masjid Putra.. aku tak faham kenapa non-muslim tak boleh masuk. Even aku pun tak boleh masuk tempat lelaki. Padahal kat situ bukan ada tengah beribadat pun. Aku tak nak masjid hanya sekadar tempat pelancongan.

Fungsi masjid sekarang dah macam tu. Bukan untuk beribadat 100%. aku tak nampak pun ada orang tengah solat mahupun mengaji di tingkat atas mahupun bawah.
Aku kecewa. Masjid lebih macam tempat melancong

Yang best bila tengok orang-orang non-muslim pakai jubah yang disediakan. Mereka tutup aurat bila nak masuk rumah Allah. Sebagai tanda satu penghormatan..

Yang muslim, jika kita kena pakai baju tuh.. Malu lah.
Sebab rumah Allah di dunia pun dah tak terima kita.. Apatah lagi di akhirat nanti?
fikir-fikirkan lah..

p/s: barang kat masjid india tengah murah gila-gila.. Tudung bawal harga rm6-12 je! huh.. nasib baik aku dapat kawal nafsu ku!~~ lalalalala

Posted in |

22 comments:

  1. messyremo Says:

    mesti best jd tourist guide..:P

  2. neem Says:

    betul2~~

  3. sharamli Says:

    mesti best kn...

  4. neem Says:

    alhamdulillah!

    bangga sat. hehe

  5. Zumairi Says:

    ada satu lagi masid nak buat kat putrajaya..dah nak siap pun...pelik naper buat sampai 2 masjid besar kat putrajaya sedangkan kat situ jemaahnya tak ramai...mungkin utk pelancongan kot ;-0

  6. neem Says:

    ntah la..

    tadi pun lgsg xde org tgh beribadat

  7. kUsYuk Says:

    neem jadi pemandu pelncong?..
    bleh la bwak ak jln2 kat thailand pulak..

    psl masjid tu ak rase la penduduk tmpatan xramai yg nak pergi kat masjid2 'utama' nie,mcm kat masjid kristal,terapung or putrajaya sbb tmpat tu jauh dan jadi tumpuan pelancong.Lagipun kat kawasan msing2kan ke ade surau/masjid kat situ.so,dirang lebih tertumpu kat sane

    pape hal pun kita fikir positif k.

  8. neem Says:

    huhuh...

    apa yg aku tahu pasal thailand syuk? kena bagi org lain.

    positif sgt pun xleh jgk. sbb nnt kita xleh nak carik jalan penyelesaian..

    kembali pada zaman Rasulullah saw, zaman khulafa' arasyidin bagaimana masjid2 dihidupkan.

    kenapa tempat hiburan yg jauh2 dari rumah blh dorg pergi, masjid x blh..?

  9. dotblogspotdotkom Says:

    pakcik pun x pernah lagi bergambo kat jambatan putrajaya tu... huhuhu

    kamu yg jauh pun dah bergambo kat situ... huhuhu

  10. neem Says:

    heheh..

    pergi la. xde org halang~~

  11. kUsYuk Says:

    hihi,btul2..
    tp kdng2 ak t'fikir..
    kita ckp xde orng b'ibadat kat msjid tu tp kita pun lbih krng sme je..
    sekadar pelwat unless dah msuk time solat,klu de yg ddk skejab bace quran or solt sunah,bgus la..
    klu 10 orng mlawat kat kawsn msjid 'utama' nie n kesemua b'fikir mnde yg same,just mngeluh knape x de orng nak b'ibadat kat situ..
    mslh xkan selesai..
    sbb tu ak rase elok bersangka baik,mngkin time kite dtng tu rmai yg dah abis b'ibadat or kita t'lepas pndng..
    ak rase lebih baik kita yg b'ibadat kat situ,ajak kawan2 skali..
    dripada mngeluh je..
    sekadar pndangan ak je..
    chill k..

  12. neem Says:

    btul2.

    tp nape dorg x bagi non-muslim masuk?

  13. kUsYuk Says:

    err...ntah la
    mngkin nak hormat rumah Allah..
    ye la klu rmai sngat msk dah jadi museum lak masjid tu..
    karng t'bantut lak muslim2 yg nak b'ibadat kat situ..
    asyik kena usha je..
    haha

  14. kUsYuk Says:

    ala neem bwk ak jln2 kat kmpung neem pun ok gak..
    hihi..
    nnt ak simpan duit buat tmbang..

  15. neem Says:

    kita kena welcome org..

    ko tahu x, macam mana paderi2 terima tetamu yg bukan christ?

  16. neem Says:

    beres2..

    tambang murah je

    p balik below 100 kalu beli awal2

  17. Benrauf Says:

    non muslim boleh masuk la..kena pakai 'baju hujan' yg diorg sediakan kat main entrance..only prayer hall yg forbidden..

  18. handhalah ibnu kamil Says:

    salam.
    neem buat bisnes utk escort bdak thailand ke?
    yang macam neem bgtau kat abu ari tu?

    semoga berjaya!

  19. neem Says:

    to ben:
    ye lah. neem thu yg tuuu..


    to abu:
    bkn lah abu, yg tu maybe business lepas grade. skrg x sempat dgn keadaan neem xde kenderaan.. mmg susah.

  20. ShiLa Says:

    wah! btol ke murah? =)

  21. Anonymous Says:

    ni bley tuka khusus nih, pengurusan hospitaliti, bahagian pelancongan hehehe...tp mmg best jln2 kan...


    -Chef Unitar-

  22. neem Says:

    taknak lah. nnt kena makup2. huuhu